«Смажений кабанчик, курка з майонезом». Напередодні новорічних свят актуалізується тема захворювань на кишкові інфекції. Та й регулярні вимкнення електроенергії, розмороження наших холодильників негативно впливають на процес зберігання продуктів.
Кишкові недуги виникають через порушення правил гігієни чи вживання неякісних продуктів. Симптоми: біль у животі, діарея, блювота, підвищена температура. Як уберегтися від харчових отруєнь та кишкових інфекцій, на наше прохання роз’яснила Лариса Коток, в.о. завідділення епіднагляду Криворізького районного відділу ОЦКПХ.
Шляхи передачі інфекції:
Контактно-побутовий — через брудні руки, іграшки, предмети побуту
Харчовий — через заражене м’ясо, молоко, яйця, майонез, кондитерських вироби з кремом
Водний – вживання води з відкритих водойм, колодязів, неочищеної води.
«Хочу нагадати криворіжцям: мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, використовуйте окремі ножі та дошки для сирих та готових продуктів, ретельно мийте овочі і фрукти під проточною водою. Обов’язкова термічна обробка їжі, небезпечні мікроорганізми гинуть при +70 С», — акцентує пані Лариса.
Нескладні правила харчової гігієни:
ретельно проварюйте і просмажуйте м’ясні продукти, рибу, фарш, тушки птиці до повної готовності
не вживайте продукти з підозрілим запахом та виглядом
не мийте овочі водою з відкритих водойм.
м’ясо, рибу, молоко не зберігайте у теплі, одразу кладіть їх до холодильника.
не залишайте готові страви при кімнатній температурі більше ніж 2 години.
сирі та готові продукти зберігайте окремо.
Як правильно використовувати холодильник при знеструмленнях:
1. Продукти в холодильнику безпечні до 4 годин, у повній морозильній камері – до 48 годин, у напівпорожній морозилці – 24 години.
2. Щоб зберегти продукти довше за 4 години, можна покласти в холодильник акумулятори холоду, пляшки з замороженою водою, підготовані заздалегідь. Після використання їх потрібно перезаморозити.
3. Не відчиняйте зайвий раз дверцята холодильника. У ньому має бути +4 градуси або нижче. У морозилці – не вище -4 градуси.
4. Якщо є хоч невеликі сумніви щодо свіжості їжі, краще викиньте її. Не куштуйте сумнівні страви, щоб перевірити. Не вживайте їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
5. Якщо на продуктах у морозилці є кристали льоду, їх можна зберігати замороженими, коли відновиться електрика.
6. Регулярно перевіряйте, чи не сплив термін придатності харчів. Не вживайте прострочених, навіть якщо вони мають нормальний вигляд!
«У разі появи симптомів кишкової інфекції, зверніться до сімейного лікаря, щоб призначив лікування. У важких випадках може знадобитися й госпіталізація», — підсумовує медикиня.
