У 1960-х роках у великих гастрономах СРСР було встановлено автомати з продажу хліба. Працювали такі автомати і на Дніпропетровщині і, зокрема, у Кривому Розі.
Про те, як виглядали хлібні жетони, показали на фб-сторінці
Криворізька старовина.
Автоматів, зазвичай, було кілька, у кожному – певний сорт хліба. Автомат був заскленою етажеркою, на поличках якої лежали буханці, булки. Нижня поличка залишалася відкритою. Покупець купував у касі жетони, підходив до потрібного автомату та опускав у щілину жетон. Тоді всі полички зрушувалися вниз і нижній буханець виймали. Бронзові жетони мали номер, що відповідав номеру автомата і прорізи на звороті, одну або кілька, тому кожен тип жетону підходив тільки до одного автомата.