Наближаються новорічні свята, і люди прагнуть створити певну атмосферу, неодмінним атрибутом якої будуть традиційні страви на столі. Саме в цей час наші містяни витрачають на їжу більше грошей, ніж зазвичай.
Ми порахували, скільки ж буде коштувати приготування традиційних новорічних страв кам’янчанам, завітавши в один із супермаркетів міста.
Зауважимо, що ціни на деякі продукти вказані з урахуванням знижки, оскільки саме у день нашого візиту на них діяла акція. І ще варто зазначити, що супермаркет ми обрали один із найдоступніших за ціновою політикою.
Традиційне олів’є
Для того, аби приготувати улюблений багатьма традиційний новорічний салат вагою 1 кг, треба витратити більше 250 гривень.
Так, приміром, пів кілограма докторської ковбаси коштує 156 грн. За горошок треба буде віддати від 33,90 грн до 49,90 грн. Солоні огірки можна обрати порційно – 350 г, які коштують 63-90 грн. Але 1 кілограм огірків обійдеться не набагато дорожче – у 80 грн. 90 коп. Картопля 1-го ґатунку вартує 23,90 грн, але можна заощадити та купити 2-й ґатунок, який коштує майже вдвічі дешевше – 9,95 грн. На яйцях також можна зекономити та придбати їх без упаковки. Тоді ціна за десяток становитиме 55,90 грн. Якщо ж бажаєте обрати більш великі за розміром та в упаковці, треба буде розщедритися та віддати 67 грн. 40 коп. Якщо ж плануєте додати моркву, то це, ймовірно, один з найдешевших інгредієнтів, який зараз коштує всього 11,95 грн за 1 кг. Щоб приправити 30 % -им майонезом, за нього треба заплатити 45,40 грн за 0,55 кг. Вже 67-% буде коштувати дорожче більш ніж на 20 грн – 67,60 за такий же об’єм.
Отже, щоб приготувати олів’є в розрахунку на 4 дорослих людини, нам знадобиться 300 г ковбаси – це становитиме 93,60 грн, баночка бюджетного горошку 380 г – 33,90 грн, 300 г солоних огірків із розрахунку, що ми заощадили та придбали одразу 1 кг за 80,90 грн. Вони обійдуться нам в 25 грн. Візьмемо 5 середніх картоплин 1-го ґатунку, приблизною вагою 350 г, які коштують 8,40 грн. Шість яєць без упаковки невеликого розміру будуть вартувати нам 33,50 грн. Дві морквинки приблизною вагою 250 г будуть коштувати всього 3 грн. Приправимо всі інгредієнти все ж таки 67-% майонезом, якого нам знадобиться майже вся упаковка вагою 550 г за 67,60 грн. Отже, близько 2,3 кг салату обійдеться нам в 265 гривень.
Оселедець під шубою
Багато хто не уявляє новорічного столу без так званої «Шуби» або правильна назва цього салату – «Оселедець під шубою». Для нього нам знадобиться безпосередньо головний «герой» – це оселедець, 250 г філе якого можна придбати за 63,30 грн, або якщо плануєте більший об’єм цього салату, то за 850 г філе треба заплатити вже 107,40 грн. Найдешевшими у цій страві будуть, звісно, овочі. Ціна буряка становить 15,95 грн за 1 кг. Ціна моркви, як ми вказували вище – 11,95 грн за 1 кг. Ціна картоплі 1-го ґатунку – 23,90 грн за 1 кг. Цибуля вартує 14,95 грн за 1 кг.
Отже, щоб приготувати цей новорічний салат візьмемо по 0,5 кг овочів та 850 філе оселедця.
Таким чином, для приготування оселедця під шубою, нам доведеться витратити: 107,40 грн за оселедець, 8 грн за буряк, 6 грн за морку, 12 грн за картоплю та 4 грн за цибулю. Візьмемо одну упаковку 67-% майонезу вагою 550 г за 67,60 грн.
Таким чином, салат приблизною вагою у 3 кілограма обійдеться нам у 205 гривень. Як бачимо, виходить дешевше, ніж олів’є та за вагою – більше.
М’ясні та сирні тарілки
Якщо бажаєте додати на свій стіл м’ясних та сирних нарізок, то ціни на такі продукти на сьогодні наступні. 160 г вершкового 50-% – го твердого сиру вартує по акції лише 47,90 грн. 280 г варено-копченого сервелату коштує 152 гривні. 320 грамів салямі обійдеться вам у 81 гривню. Пів кілограму курячого рулету – 145,80 грн. А 80 г сирокопченої нарізки коштує від 48 до 55 грн. Вже сирокопчений балик вартує 500 грн за 1 кг.
Відтак, м’ясна та сирна тарілка за найменшими підрахунками обійдеться у 650 гривень.
В цю категорію можна додати бутерброди з червоною ікрою або рибою. 100 г лососевої ікри коштує по акції 152,90 грн. 180 г слабосолоної сьомги – 145,90 грн. Вже 120 г слабосолоної форелі вартує дорожче – 187,80 грн. А найдешевше вершкове масло коштує 62 гривні. Середня ціна білого батону складає 17 гривень.
Тобто для приготування таких бутербродів прийдеться віддати в середньому 200 – 250 гривень.
Фрукти та шампанське
Куди ж без незамінного атрибуту нового року – мандарин. На сьогодні їх ціна коливається від 65 до 70 гривень. Звісно, є й дорожчі, але ми обирали за зовнішнім виглядом та ціновою політикою.
Якщо хочете урізноманітнити новорічний стіл та додати ще й бананів, то за 1 кг треба віддати 66,85 грн, а за лимони – 60 грн.
Напої
Головним алкогольним напоєм цього свята залишається шампанське. За біле напівсолодке в середньому треба віддати 178,90 грн. Сік об’ємом 0,95 л коштуватиме в середньому від 32,90 до 36,90 грн та вище. Якщо бажаєте замінити його на солодкий газований напій, то всім відомий «Живчик» зараз вартує 26,50 грн за 2 л. А слабогазована та негазована вода об’ємом у 1,5 літри буде коштувати 19-25 гривень в залежності від виробника.
Середня ціна традиційного новорічного столу для кам’янчан
Отже, середня ціна на страви для новорічного столу складе близько 2000-2500 гривень. І це за найменшими підрахунками. Ми не враховували гарячі та рибні страви, а також солодощі. Адже для приготування тушкованої картоплі треба купувати окремо свинину або яловичину, а це вже додаткові витрати.
Зауважимо, що за розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, вартість бюджетного новорічного столу для родини з чотирьох осіб становить близько 2880 гривень. Це на 8,4 % дорожче, ніж минулого року.