Навіть досвідчені господині часто губляться під час вибору каструлі. Це не дивно, адже виробники пропонують моделі з різних матеріалів, які мають свої переваги та недоліки. Більше про сучасний посуд можна дізнатися за посиланням: https://tarelki.com.ua/. Саме від матеріалу виготовлення залежить строк експлуатації каструлі та навіть смак приготовленої їжі. Тому розглянемо особливості найпоширенішого посуду.
Який матеріал вибрати
Багатьом господиням знайома ситуація: купуєш розрекламовану каструлю за високою ціною, а за рік-два вона повністю втрачає свій вигляд. Щоб користуватися якісним посудом протягом багатьох років, потрібно добре розібратися з перевагами та недоліками кожного матеріалу.
- Нержавіюча сталь. Вона не вступає в хімічні реакції з продуктами, тому вважається найбільш безпечною для людини. Такий посуд не боїться подряпин та ударів. Серед недоліків — можливе пригорання їжі.
- Чавун. Посуд не виділяє токсинів, довго зберігає тепло, а ще він довговічний. За правильної експлуатації каструлі здатні служити десятки років. До мінусів відносять велику вагу, нерівномірний прогрів, який збільшує час приготування страв.
- Кераміка. Такий посуд підходить для використання в духовці або мікрохвильовій печі (за відсутності пластикових деталей). Проте каструлі чутливі до ударів та перепадів температур.
До бюджетного та доволі популярного посуду належать каструлі з емальованим покриттям. Вони теж безпечні для користувачів, проте потребують делікатної експлуатації.
Що впливає на довговічність посуду
Гарні каструлі коштують недешево, тому хочеться відразу вибрати надійну модель, яка прослужить багато років. На довговічність впливає не лише матеріал. Мають значення і особливості ручок. Краще вибирати посуд з литими ручками. Найчастіше вони зустрічаються у каструлях з нержавіючої сталі, кераміки, алюмінію. Проте найбільше моделей з ручками, закріпленими за допомогою точкового зварювання або гвинтового методу кріплення.
Сьогодні торгові марки вдосконалюють методики виробництва, тому прикріпні ручки також бувають якісними. Зазвичай їх виробляють з металу. В такому випадку не обійтися без використання прихваток. А от посуду з пластиковими вставками не можна ставити у духову шафу. Тому при виборі слід орієнтуватися на те, який спосіб приготування їжі використовується найчастіше. Найкращим варіантом залишаються ручки з дерев’яними або пробковими елементами.