Паралельно зі жнивами в області продовжується збір овочів. Ними аграрії цьогоріч засадили понад 113 тис га. Серед найпопулярніших – культури борщового набору. Так, картоплі фермери вже накопали майже 470 тис тонн, цибулі – 86 тис тонн. Про це повідомили у Дніпропетровській ОВА.
У розпалі сезон помідорів. Томатів зірвали 40 тис тонн, огірків – майже півсотні тисяч тонн. Вдалися й баштанні.
«Зараз наші аграрії пожинають плоди своєї праці. Відправляють до комор все, що виростили тяжкою працею. Шана кожному сільгоспвиробнику, який любить землю і відчуває відповідальність перед країною», – зазначив очільник регіону Сергій Лисак.
Фермер Віталій вже 33 роки займається овочівництвом. Цьогоріч збирає врожай солодкого перцю, помідорів, баклажанів та різних сортів капусти. До нього на ферму приїжджають як мешканці області так і жителі різних регіонів України.
Чоловік каже, вирощує екологічну продукцію. Для догляду не використовує хімікати. Це принципова позиція.
«Працюємо за контрактами. Переважно з компаніями-виробниками замороженої продукції. До війни велику частину овочів відправляли на експорт до Німеччини. Зараз орієнтуємося на український ринок. До труднощів звик, адже фермерую не одне десятиліття. Тому в полі від світання до смеркання. Й врожаї непогані отримуємо», – розповів Віталій.
Бригадою збирачів керує пані Віталіна. Зранку вже зібрали на продаж перець. Тепер на черзі – помідори. Жінка працює у цьому господарстві вже п’ять років.
«Як би там не було, а треба годувати країну. Налагодили злагоджену роботу. Тяжка праця, але потрібна», – сказала Віталіна.
Також на Дніпропетровщині завершили збирати пшеницю, ячмінь, горох та ріпак. Тривають жнива пізніх культур. Аграрії вже намолотили понад 2,2 млн тонн зернових та зернобобових.