Шоколадна ліана (Акебія пятилисточкова)- красива сильно-росла декоративна ліана з рясним цвітінням. Рослина з родини Лардізабалові. В природному ареалі росте а Китаї,Японії,Кореї. Культивується в ботанічних садах. Акебія — знахідка для гурманів екзотики та плетистих рослин. Чудові бордові квітки у величезних спадаючих суцвіттях мають яскраво виражений шоколадно-кавовий аромат. Від цього і походить назва — шоколадна ліана. Вона швидко росте, може досягати 10 метрів у висоту, і має яскраво-зелене, п’ятилопатеве листя. Плоди довгасті,6-8 см, пурпурово-фіолетові, з їстівною м’якоттю, яка за смаком нагадує малину. Дозрівають у жовтні.

Нещодавно екзотична шоколадна ліана дозріла на півдні області. Про це каже відомий криворізький ботанік Вікторія Тротнер.
— Акебія дозріла у Кривому Розі, — розповідає фахівчиня. – У нас вона використовується в озелененні, для покриття альтанок, стін та огорож, створюючи ефект водоспаду зелені. В кулінарії м’якоть плодів вживають свіжою, додають до десертів або випічки. З листя і квітів отримують приправи до рибних і овочевих страв. Я пробувала, мені сподобалось! Також молоді бруньки після обробки заварюють як чай. Акебією також прикрашають десерти і використовують як начинку для випічки. Незважаючи на те, що шкірка плодів гіркувата на смак, японці використовують в їжу і її, запікаючи на відкритому вогні разом з іншими овочами. Також м’якоть, квіти і листя, додають в різні салати.
