Сьогодні, 6 січня, віряни східного обряду відзначають Святвечір, Багату кутю, (Коляду). Це останній день Різдвяного посту. Здавна, як на небі з’являється перша зоря, люди сідають за стіл на якому має бути 12 пісних страв. Головною з яких є кутя. Страв має бути саме 12 (за кількістю апостолів). Це можуть бути: кутя, борщ, вареники, уха, голубці, риба, гриби, капуста, квасоля, узвар та пісні солодощі.
Як приготувати кутю: покроковий рецепт
- Пшеницю промиваємо і замочуємо у воді мінімум на 4 години. Потім розмоклу крупу заливаємо водою і варимо на слабкому вогні до готовності.
- Мак розтираємо в макітрі (або подрібнюємо в кавомолці).
- Подрібнюємо горіхи, а родзинки без кісточок заливаємо теплою водою на півгодини.
- З’єднуємо в глибокій мисці пшеницю, мак, родзинки, горіхи, додаємо мед за смаком і все перемішуємо.
- Охолоджуємо кутю і подаємо на стіл.