Кам’янчанам на замітку: скільки коштує зібрати великодній кошик

Від 6 до 18% зросла вартість великоднього кошика порівнюючи з минулим роком.

В яку суму стане святковий стіл та чому ціни не стоять на місці – в матеріалі кореспондентки ТСН Валентини Доброти.

Скільки коштує зібрати великодній кошик

Науковці Інституту аграрної економіки вже десять років поспіль моніторять ціни в супермаркетах Києва. Вони щороку беруть один і той самий базовий набір: окрім паски, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, масло, сир м’який і твердий, хрін і сіль. Обід на чотирьох тепер – 1 422 гривні.

Від торішньої ціни додалося майже 18 відсотків – і це за рахунок переважно продуктів з молока.

Продавці кажуть, що люди зараз багато не купують

На ринку Києва жінки скаржаться: покупців – катма, та й ті не поспішають витрачати гроші.

Реальні доходи людей впали. А зменшення попиту ніяк не сприяє зростанню ціни. Сало та телятина тримаються на рівні торішніх цін.

Яйця ж суттєво здешевшали. В середньому на третину. Ціну на них збивають домогосподарства. Виробники просто стали заручниками блокування кордонів. Їхній ринок збуту залишився лише всередині країни, в якій суттєво поменшало покупців. Але на вартість саме готової продукції, що в магазинах, впливають купа чинників.

“Заробітна плата, і енергоносії, і транспорт, і логістичні витрати. Були літаки, були вагони, а тепер уже більше автомобілями перевозять, місцеві партії зменшилися. І це все впливає таким чином, що продукція зазвичай здорожчає”, – каже директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Юрій Лупенко.

Ціну на паску залишили торішню

В кондитерській собівартість паски зросла відсотків на 15-20. Але щоб не втратити покупців, кажуть власники, роздрібну ціну залишать, як і торік.

Наприклад, паска з цукатами в півкілограмовому форматі – це 150 гривень Для бізнесу важливо, каже керівниця кондитерки, не втратити свого покупця.

“Раніше більше продавалися паски великого розміру. А зараз, навпаки, продаються меншенькі. Тобто людина бере ті ж самі три паски, які раніше брала півкілограмові, зараз беруть 100-200-300 грамів. І за рахунок цього у нас зменшився об’єм”, – каже керівниця кондитерської Лілія Коваленко.

Економіст Олег Пендзин оптимістичніший. За його підрахунками, великодній кошик додав у ціні всього 6 відсотків. Але так буде не довго.

“Я майже впевнений, що яйця, олія повернуться до ринкової ціни”, – зазначає він.

Експерти кажуть, що цього Великодня правило “що ближче до свята, то дорожче” – не спрацює. Ціни якщо і зростуть, то не суттєво. І кажуть про ще одну закономірність: що пізніший Великдень, то дешевший кошик.

Новости Днепра