Вартість цукру на внутрішньому ринку трохи збільшиться з урахуванням того, що виробники повинні отримувати прибуток.
Про це заявив директор «Науково-практичного центру цукробурякового виробництва» Олександр Коротинський.
«Думаю, що ціни трохи зростуть, тому що цукрова галузь має працювати з прибутком. А на сьогоднішній день оптова ціна в межах рентабельності. Цього сезону галузь врятувало те, що аграрії встигли закупити насіння та деяку частину добрив та ЗЗР (засоби захисту рослин, – ред.) заздалегідь», – зазначив експерт.
За його словами, усі товарно-матеріальні цінності подорожчали. Приміром, у Польщі обговорюють ще одну додаткову дотацію аграріям на покриття подорожчання добрив. В Україні ці витрати покриватимуть самі виробники.
Також Коротинський зазначив, що дефіциту цукру в країні не спостерігається. Так, через критичну ситуацію з електропостачанням рівень споживання тимчасово впав. Крім того, понад 10 млн українців виїхали за межі країни.
До того ж значну частину продукції постачали до Херсонської області, де було зосереджено основне виробництво томатної пасти та соків. Цей чинник також вплинув на зменшення споживання цукру всередині країни.
У середньому щорічне споживання цукру в Україні не перевищує 1 млн т. А в сезоні 2022/2023 виробництво буде на рівні 1,25 млн т. Ще є 500 тис. т перехідних залишків.