Як зберігати продукти вдома і в торговельній мережі та безпечно харчуватися в умовах тривалих відключень електроенергії – радять фахівці Криворізького міського управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
Зберегти продукти і безпечно харчуватися допоможуть такі правила:
1.При тривалих відключеннях електроенергії необхідно тримати дверцята холодильника та морозильної камери закритими, тоді продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин – у повній морозилці (24 годин – у напівпорожній морозилці).
2.У разі відсутності електроенергії понад 4 години харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері, бажано помістити в холодильних контейнери із замороженою водою, що допоможе тривало утримати холод. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С.
3.При зберіганні в холодильнику відокремлювати сирі продукти від готових страв.
4. Зберігати продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими продуктами і готовими стравами.
5. Не готувати страви із запасом. Страви, які приготували, бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години).
6. Не перевіряти їжу на смак. Якщо є сумніви щодо її безпечності, краще викинути її одразу. Також позбудьтеся продуктів, які швидко псуються. Це стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів.
7. Ретельно проварювати продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти.
8. Використовувати очищену воду — бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.
Зберігання молочних продуктів та свіжого м’яса потребує дотримання таких рекомендацій:
Сире охолоджене м’ясо не можна класти біля молочних продуктів та вершкового масла. Продукти, які готові до споживання, слід розташовувати над сирою продукцією.
Тобто, сира продукція — внизу, готова — зверху.
Яйця бажано помити, і лише тоді класти до холодильника, адже вони можуть бути забруднені зовні сальмонелою, яка спричиняє небезпечну хворобу — сальмонельоз. І якщо, наприклад, поряд з немитими яйцями покласти масло або ковбасу, то і вони можуть «заразитися» бактеріями сальмонели.
Як зберігати харчові продукти у магазинах під час відключення світла?
Забезпечити в магазинах використання альтернативних способів отримання електроенергії (бензинових або дизельних генераторів, портативних електростанцій).
Забезпечити термометрами холодильники та морозильні камери. Температура в морозильній камері не повинна перевищувати позначку -18°C, а в холодильнику – не більше +6°C.
Дверцята холодильника та морозильної камери тримати зачиненими, аби запобігти потраплянню теплого повітря. У разі відключення електроенергії термометри приладу покажуть температуру і допоможуть визначити, чи безпечні продукти.
Звертаємо увагу! Не підлягають подальшій реалізації харчові продукти, які швидко псуються (м’ясо та птиця охолоджені, морепродукти, молочні продукти тощо), які зберігались при температурі вище +15°C протягом 4 годин і більше.
Харчові продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено!
Які існують умови зберігання харчових продуктів під час реалізації в торговельній мережі?
Умови зберігання для м’ясних, молочних, рибних, яєчних продуктів різні та повинні бути зазначені на споживчому маркуванні.
У випадку неможливості довготривалого зберігання температурних режимів необхідно враховувати інформацію про харчовий продукт, яка зазначена на маркуванні, особливо термін реалізації продукту за умови зберігання, зовнішній вигляд, колір, запах продукту тощо.
Які ознаки зіпсованої їжі?
Зміна кольору, консистенції або поява неприємного запаху. Якщо страва вже несвіжа або має запах псування, її краще викинути, навіть не куштувавши, бо це може бути небезпечно.
Які права мають споживачі щодо повернення або обміну продуктів, які могли зіпсуватися через відключення електроенергії?
У разі придбання неякісних харчових продуктів споживачі мають право звернутися до магазину (за наявності розрахункового чеку) та повернути або обміняти продукти на якісні.
Хто і яку несе відповідальність за продаж неякісних харчових продуктів та порушення умов їхнього зберігання?
Згідно з вимогами законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, суб’єкти господарювання несуть відповідальність за дотримання відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, їх термінів придатності та санітарно-гігієнічних вимог на всіх стадіях виробництва та продажу харчових продуктів.
Джерело — Криворізьке міське управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
Фото — ілюстративне.