Шеф-кухар та ресторатор Євген Клопотенко поділився рецептом штолена
Софія Скорик
Останніми роками в Україні все більшої популярності набуває традиційний німецький різдвяний кекс штолен. Здобний, пишний та запашний кекс печуть за 3-4 тижні до Різдва Христового. Цей продовгуватий пиріг, вкритий зверху білою пудрою, символізує немовля Ісуса, загорнутого у білі пелюшки.
Відомий шеф-кухар та ресторатор Євген Клопотенко поділився своїм рецептом штолена – без дріжджів. Вдома він вийде майже таким, як продають на ярмарках в Дрездені. Про це повідомляє Інформатор з посиланням на публікацію Інформатор Україна.
«У класичному рецепті тісто роблять на дріжджах та випікають мінімум за тиждень до свята. Потім залишають чекати Різдва. За цей час випічка приймає потрібну м’яку текстуру. У сучасному темпі життя не завжди є можливість щось зробити заздалегідь. Якщо ви трішки не розрахували з часом і вам штолен потрібен “на сьогодні”, скористайтеся нашим спрощеним рецептом, щоб було менше мороки й ви могли швидше насолодитися смаком та налаштуватися на святковий настрій», – пише Клопотенко.
ІНГРЕДІЄНТИ
Для тіста:
- 300 грамів борошна
- 50 грамів смаженого мигдалю
- 150 грамів кисломолочного сиру 9%
- 50 грамів цукатів
- 50 грамів родзинок
- 50 грамів в’яленої вишні
- 1 яйце
- 150 грамів цукру
- 100 грамів вершкового масла 82,5%
- 100 мл коньяку, рому чи віскі
- 1 апельсин
- ½ ч. л. меленого кардамону
- 1 ч. л. розпушувача
- 1 ч. л. ванільного цукру
- дрібка солі
Для сиропу:
- 100 грамів цукрової пудри (і додатково 1 ст. л. для посипання)
- 150 мл води
- 3 зірочки бодяну
ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
Крок 1. Дістаньте з холодильника вершкове масло заздалегідь, щоб воно стало кімнатної температури. Перетріть через дрібне сито кисломолочний сир. В миску викладіть цукати, родзинки та в’ялену вишню. Залийте коньяком чи ромом та дайте настоятися 20 хвилин. Потім увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Перебийте смажений мигдаль до борошна у блендері чи кавомолці.
Крок 2. Зробіть тісто. В мисці змішайте борошно, цукор, цукрову пудру, мелений кардамон, розпушувач та ванільний цукор. Перемішайте ложкою. Додайте яйце, кисломолочний сир, розм’якшене вершкове масло та сік половини апельсина.
Крок 3. Злийте з цукатів зайву рідину і додайте їх до тіста. Добре вимісіть його, щоб всі інгредієнти рівномірно розподілилися.
Крок 4. Натріть цедру з одного апельсина та додайте в тісто цедру одного апельсина.
Крок 5. Сформуйте штолен у формі довгастої хлібини та викладіть на деко, застелене пергаментом. Випікайте 40-45 хвилин за температури 180 градусів.
Крок 6. Поки штолен випікається, приготуйте сироп. Змішайте в сотейнику цукрову пудру та воду, додайте 3 зірочки бодяну та варіть сироп на мінімальному вогні 10 хвилин. Потім зніміть з вогню та дайте охолонути. Дістаньте з духовки готовий штолен, залиште охолоджуватися, а вже потім просочіть його сиропом – полийте ложкою чи щедро змастіть кулінарним пензликом. Посипте штолен цукровою пудрою та за бажанням цедрою апельсина.
Хто такий Євген Клопотенко
Євген Клопотенко — український шеф-кухар, ресторатор, громадський активіст, дослідник української кухні, телеведучий. Ідеолог соціального проєкту з поліпшення культури шкільного харчування Cult Food, співзасновник ресторану «Сто років тому вперед», бістро «Інші» та закладу стріт-фуд «Інші. Парк», автор популярного кулінарного сайту klopotenko.com. Популяризатор української кухні на світовій культурній та кулінарній арені, ініціатор включення борщу до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.
Нагадаємо рецепт чізбургера від Клопотенка. Також читайте, що приготувати їсти, якщо немає світла.