В них знайшли перевищення максимально допустимих рівнів афлатоксинів, що є сильно токсичні
Про це повідомили у прес-службі Головного управління Держпродспоживслужби.
У повідомленні йдеться про виявлене перевищення максимально допустимих рівнів афлатоксинів (В1 та сумарної кількості В1, В2, G1 і G2) в бразильському горіху, який експортувався з Бразилії.
Горіхи експортувала із Бразилії компанія AMENDOPERES LTDA, Brazil. Трейдер із Нідерландів – ROTTERDAM CUSTOMS SERVICES BV, Netherlands. А одержувачем в Україні є ТзОВ «КРІОЛІТ-Д», вул. Океанська, 4, м. Дніпро.
Держпродспоживслужба попереджає операторів ринку, що ця продукція має бути негайно вилучена з продажу. А також закликає споживачів у разі виявлення в обігу цієї продукції повідомляти Держпродспоживслужбу.
Що відомо про небезпеку Афлатоксину-В1
Сімейство афлатоксинів включає чотири основні представники: В1, В2, G1, G2. Найбільш небезпечний та поширений — афлатоксин B1. Він є гепатотропною отрутою та уражає насамперед печінку. Визначити наявність афлатоксину можна лише за допомогою лабораторного обладнання.
У харчових продуктах афлатоксини утворюються за будь-якої температури навіть при промисловому зберіганні в холодильниках, але особливо активно при 22-30 градусів і вологості 85-90%.
При потраплянні в організм, афлатоксини концентруються в печінці. При гострому афлатоксикозі можуть виникнути некрози та жирова дегенерація печінки, порушення координації, парези, судоми, крововиливи, асцит, діарея, некрози нирок. При підгострому і хронічному афлатоксикозі розвивається цироз і первинний рак печінки.
Відомо, що афлатоксин В1 є найсильнішим із відомих хімічних канцерогенів.