Через використання генераторів у переробній промисловості, ціни на м’ясо і молочну продукцію можуть зрости від 5% до 10%. Це відбуватиметься поступово, найімовірніше, восени.
У Спілці молочних підприємств України зростання витрат на генератори попередньо оцінили у 5-7%. Подібну цифру – щонайбільше до 10% зростання собівартості – прогнозують і переробні підприємства іншої агропродукції.
Очікують, що подорожчання почнеться вже у вересні, коли буде сезонне зниження загального «харчового чека». Пересічний споживач майже не відчує, що компенсує «генераторні» витрати, — міркують у виданні LIGA.net.
Тривалі відключення світла у липні призвели до розривів так званих температурних ланцюжків у процесі доставлення продуктів від виробника до споживача. Як результат – псування продуктів. У липні через проблеми з електроенергією повернення молочної продукції з торговельних мереж на молокозаводи зросло на 20-30%, — констатують фахівці.