У цьому році на Дніпропетровщині зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм. Причиною захворювання стала в’ялена та сушена річкова риба.
Захворілі потрапили до лікувальних закладів у 2 випадках у важкому стані, в 1 – у стані середньої важкості.
Один з випадків захворювання на ботулізм зареєстровано наприкінці жовтня.
-Із симптомами різкого погіршення зору, слабкості, запаморочення, сухості у роті, порушення ковтання та мовлення по медичну допомогу звернулася 40-річна мешканка Кам’янського. У результаті чого госпіталізована до медичного закладу КНП КМР «МЛШМД» з діагнозом «ботулізм з тяжким перебігом хвороби», — повідомляє
ГУ Держпродспоживслужби області.
У ході розслідування встановлено, що перші симптоми захворювання виникли після вживання сушеної тарані власного виготовлення у домашніх умовах.
Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких та летальних наслідків.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі.
Симптоми ботулізму: підвищена температура, сухість у роті, ускладнення ковтання, невиразність мови, двоїння в очах, помутніння і опущення повік, м’язова слабкість, запаморочення, нудота і блювання, пронос, здуття живота і закреп, ураження м’язів шиї і кінцівок.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають за 12-24 год. після споживання зараженої продукції. Інкубаційний період становить від 2-3 годин до 10 діб.
Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації.
При відсутності відповідного лікування на 2-3 добу може настати смерть!