Олігархи з Дніпра та Кам’янського вимагатимуть у Зеленського понад 13 мільярдів гривень

Олігархи Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та їхні бізнес-партнери з групи “Приват” зможуть після закінчення війни вимагати від держави компенсацію за відчужені акції “Укртатнафти” та “Укрнафти” у розмірі щонайменше $364 мільйонів (13,3 млрд грн за поточним курсом). Про це йдеться у розслідуванні Цензору «Націоналізація Коломойського».
За законом “Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму військового чи надзвичайного стану”, повернення відчужених акцій або компенсація за них має відбутися через рік після закінчення військового стану або через п’ять років, якщо війна триватиме.
Автори розслідування вказують, що ця норма закону ставить Коломойського та партнерів у вигідне становище. Якщо держава поверне Коломойському та партнерам акції підприємств, які вона змушена була утримувати під час війни, олігарх через суд зможе вимагати виплату втраченої за час відчуження вигоди. Якщо ж влада вирішить компенсувати вартість акцій, вона зможе отримати сотні мільйонів доларів за зруйновані російськими ракетами активи.
До війни частка «Привату» в «Укрнафті» оцінювалася в $600 млн, а в «Укртатнафті» — в $270 млн. За оцінками Forbes, під час війни вартість частки групи «Приват» в «Укрнафті» зменшилася до $314 млн, а в » Укртатнафти” – до $50 млн.
Після 24 лютого Росія сукупно випустила по Кременчуцькому НПЗ «Укртатнафти» понад 30 крилатих ракет. Наразі відновити роботу заводу без сотень мільйонів доларів інвестицій неможливо. Відповідно “Укрнафта”, яка видобувала нафту виключно для потреб Кременчуцького НПЗ, втратила ринок збуту.
Водночас, якщо Офісу президента потрібно було взяти під контроль лише “Укрнафту”, то для цього достатньо було просто змінити правління найбільшої нафтовидобувної компанії, адже державі в особі НАК “Нафтогаз України” належить до неї контрольний пакет (50% плюс 1 акція). ). Тобто більшість для ухвалення рішень. Компанія була передана в управління Міноборони на час воєнного стану з можливістю компенсації міноритарним власникам.
Як повідомлялося, у середині вересня детективи НАБУ провели обшук за місцем проживання Ігоря Коломойського у Буковелі у рамках виробництва про заволодіння майном та коштами компанії “Укрнафта” майже на 13 мільярдів гривень у 2015 році. Крім того, на початку вересня антикорупційні органи оголосили підозри у цій справі колишнім менеджерам «Укрнафти». Коломойський поки що не має статусу підозрюваного у цій справі, однак, як і його партнер Боголюбов, кілька разів приїздив до НАБУ на допит.
Крім того, державний “Приватбанк” вимагає від Коломойського та Боголюбова компенсувати завдані збитки та відсотки у Високому суді Лондона, доки олігархам вдалося відкласти розгляд справи, посилаючись на війну.

Новости Днепра