Кирилівка та Затока: навіщо і як базам відпочинку фіксувати злочини росії проти власності — поради юриста

Оккупанты

Агресія росії проти України щодня приносить нові людські жертви і матеріальні втрати. Страждає не лише майно громадян, а й матеріальні активи бізнесу, зокрема туристичного. Готелі, ресторани, зони для відпочинку зазнають обстрілів або грабуються окупантами. Як і, головне, навіщо власникам бізнесу фіксувати ці злочини російської армії, пояснили професійні екперти. Про це повідомляє Дніпро Оперативний з посиланням на УНН.

З кінця лютого до початку листопада зазнали руйнувань готелі на чорноморських курортах Затока, Очаків, Сергіївка, Кароліно-Бугаз, на окупованих територіях у Лазурному, Гвардійському, Херсоні, а також в інших місцях. Кирилівка, Бердянськ, Арабатська Стрілка, Приморськ, Урзуф на Азовському морі в цей же час страждають від мародерства «другої армії світу».

Щои ворог відповів за все те зло, яке він творить в Україні, необхідно зібрати відповідні докази. Збором таких фактів займаються не лише спеціальні прокурори та інші фахівці – взяти участь у цьому процесі можуть усі українці. Процес документування військових злочинів є досить складним, проте документування та інформування українського суспільства, світової спільноти про факти злочинів Росії – один із механізмів для притягнення до відповідальності тих, хто чинив військові злочини в Україні.

инфографика убытки из-за рф

Ви можете самостійно документувати побачені військові злочини або приєднатися до команди документаторів, пройти навчання з документування військових злочинів та приєднатися до команди волонтерів.

«Правильно задокументовані докази є запорукою майбутнього відшкодування збитків, завданих ворогом,» — наголошує Роман Сацик, керуючий адвокатським бюро «Романа Сацика». Головним є факт скоєння злочину, із зазначенням місця та часу. По можливості потрібно фіксувати способи вчинення та особистість того, хто вчинив цей злочин.

Також фіксуйте:

  • загиблих та поранених місцевих жителів;
  • тортури (побиття, зґвалтування, утримання у заручниках, використання цивільних як “живий щит”);
  • пошкоджені та знищені цивільні будівлі, пам’ятники культури та інші невоєнні об’єкти;
  • сліди обстрілів у житлових кварталах;
  • переодягання диверсантів в українську спецформу, використання українського прапора, білого прапора як прикриття для скоєння злочинів;
  • акти мародерства та пограбування;
  • перешкоджання наданню медичної допомоги;
  • ураження медичних та гуманітарних місій.

инфографика компенсация

Фіксування військових злочинів може відбуватися як у момент їх скоєння, так і після цього, щоб задокументувати наслідки учасників, свідків та інші обставини, якщо не було можливості провести фіксацію в момент скоєння такого злочину.

“Важливо зазначити, що 14.11.2022 р. Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України», мета якої – створити механізми компенсації Україні збитків, завданих повномасштабною агресією РФ,” – каже Роман Сацик. “Її прийняттям Генасамблея визнала, що росія має бути притягнута до відповідальності за порушення міжнародного права, міжнародного гуманітарного права та прав людини”. Тому юридичні наслідки для росії мають містити відшкодування збитків, зазначає адвокат.

Документ містить заклик до держав-членів об’єднатися та створити легітимну міжнародну інфраструктуру для подолання наслідків російської агресії проти України, фіксації доказів звірств та збереження надії на справедливість для мільйонів тих, чиє життя назавжди змінилося через дії агресора.

бизнес на оккупированных территориях

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що в Дніпрі врятували пораненого під час обстрілу захисника.

Джерело

Новости Днепра