Замкнутий цикл: як ферма на Дніпропетровщині стала карбоновою

Багато дніпрян чули про еко-ферму «Зелений Гай». Вони не тільки вирощують екологічні продукти та варять 56 сортів сирів з 4 видів молока, але й піклуються про покинутих тварин, які були евакуйовані з окупованих територій. А тепер ферма переходить до карбонового маркування – намагається мінімізувати негативний вуглецевий слід від своєї роботи.

Про це її засновниця Євгенія Молчанова розповіла Агропорталу.

327696675_1211696673075689_728053256930121530_n

-У нас замкнутий цикл. Виглядає він так: тварини їдять траву — здобрюють землю — дають молоко. Ми виробляємо сир, залишається сироватка, потім виготовляємо рікоту, брюност, і залишок сироватки повертаємо на ферму. Її вживають поросята та інші тварини, ну і, звісно, залишається багато гною. На сьогодні ми закінчуємо будівництво фільтраційних лагун, де рослини будуть фільтрувати рідкі відходи, а з часом плануємо встановити біогазове обладнання. Сьогодні ж усі відходи стають добривом, — розповіла вона.

А ще каліфорнійські хробаки переробляють компост на біогумус, яким відновлюють структуру ґрунту. А на частині території ферми, яка була сміттєзвалищем, скоро має вирости ліс.

Джерело

Новости Днепра