Як змінилися ціни на товари та послуги на Дніпропетровщині

На Дніпропетровщині подорожчали алкогольні напої, яйця, фрукти, натомість подешевшали крупи та борошно. Про це повідомляє Головне управління статистики у Дніпропетровській області.

Продукти та безалкогольні напої подорожчали на 4,6%. Найсуттєвіше підвищилися в ціні яйця (в 1,6 раза). У межах 9,1-1,7% дорожче коштували фрукти, сало, овочі, свинина, безалкогольні напої, риба та продукти з риби, сири, маргарин, цукор, хліб. Водночас зменшилися ціни на продукти переробки зернових (на 6,3%), зокрема, на крупу гречану – на 11,6%, пластівці вівсяну – на 2,6%, крупу ячну – на 2,1%, борошно пшеничну – на 1,8%, пшоно – на 1,1%, манку – на 0,3%.

Також подешевшали соняшникова олія (на 1,6%), птах (на 1,3%). Приріст цін на алкогольні напої, тютюнові вироби становив 1,2%, а саме: алкогольні напої – 1,4%, тютюнові вироби – 1,0%. Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,7% відбулося насамперед за рахунок підвищення вартості твердого палива (на 4,4%), оренди житла (на 2,8%), утримання та ремонт житла (на 0,8%).

У сфері охорони здоров’я ціни зросли на 1,9%, що зумовлено подорожчанням амбулаторних послуг (на 2,3%) та фармацевтичної продукції (на 1,9%). Ціни на транспорт загалом зросли на 0,7% внаслідок подорожчання транспортних засобів (на 1,0%), палива та мастил (на 0,8%). Водночас подешевшав проїзд у залізничному пасажирському транспорті (на 4,9%). Крім того, на 2,1–1,6% стали вищими ціни на предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточний утримання житла, у сфері відпочинку та культури, на послуги ресторанів та готелів.

Новости Днепра