Готелі без «русні» та доба в автобусі: труднощі відпочинку за кордоном для українців під час війни

шри ланка

Склалася помилкова думка, що відпочинок за кордоном під час війни можуть собі дозволити лише дуже заможні українці. Насправді більшість тих, у кого грошей кури не клюють, виїхали з України ще до повномасштабного вторгнення, або ж у перші дні, і вже 8 місяців відпочивають десь на Лазурному березі у Франції, ОАЕ або орендують апартаменти в Туреччині. У війну на море літають переважно люди із середнім статком. Ті, хто може собі дозволити невеликий перепочинок від сирен та порадувати дітей, а також ті, хто купив путівки до 24 лютого та не зміг відпочити. Але й їм доводиться зіткнутися із низкою труднощів, серед яких подорожчання путівки – далеко не найбільший головний біль. Де відпочивають українці і скільки це зараз коштує, розповість сайт «Дніпро Оперативний» з посиланням на namore.ua.

Евакуаційні тури замість подорожей

У перші місяці повномасштабного вторгнення росії туристичний бізнес в Україні зупинився. Директор туристичної агенції Startravel Наталія Гордієнко з Дніпра розповіла, що туроператори переорієнтувалися на організацію евакуаційних поїздок.

«Аеропорти перестали приймати та відправляти рейси напередодні повномасштабного вторгнення. Гроші за тури, які мали відбутися, були заморожені у туроператорів на рахунках. Є такі туроператори, які на час воєнного стану припинили операційну діяльність в Україні. У деяких туроператів з’явилася можливість скористатися замороженими засобами, бронюючи готелі або пакетний тур із вильотом з європейських країн. Якщо до мене зверталися люди, то наша агенція допомагала з плануванням евакуації до Болгарії. Там їх селили у готелях на узбережжі, годували тричі на день, оскільки держава компенсувала готельєрам витрати. Коли розпочався сезон з 1 червня, нашим громадянам запропонували переселитися до готелів не на першій лінії, або доплатити, якщо вони хотіли залишитися. Також виїжджали на евакуацію до Чорногорії, але там були свої нюанси. Туреччина нікого безкоштовно не селила», – розповіла вона.

Ситуація змінилася наприкінці весни – на початку літа. Українці почали цікавитися автобусними турами до Європи та відпочинком на морі у (більшості випадків) у Туреччині, Болгарії, Хорватії, Албанії та Чорногорії. Але охочим поніжитися на закордонних пляжах довелося зіткнутися з багатьма складнощами.

черногория

По-перше, важка та довга дорога. Чартерів із України немає, і це зрозуміло. Зараз найпопулярніші місця вильоту – Кишинів (Молдавія) та Жешуа, рідше Варшава (Польща), бо дорожчі. Щоб доїхати в іншу країну, потрібно майже добу провести в автобусі або чергувати автобус із потягом. Це далеко не всім під силу, особливо якщо їде мама з малюками. Крім того, сама дорога Україною дуже ризикована, ніколи не знаєш, куди прилетить ракета чи іранський дрон-камікадзе. Саме на цьому багато хто і зупиняється у своєму прагненні відпочити до кращих часів.

Друге – дорога до аеропорту не лише важка, а й дорога. Плюс 3-3,5 тис. грн. з особи до вартості путівки.

Третє – через ріст курсу долара дорожчими стали й самі путівки. Начебто в доларах чи євро, як були, так і залишилися, від 1000 доларів, але якщо перевести в гривню, то замість 28-30 тисяч, це тепер 41-43 тисячі.

Четверте. Є у наших туристів ще одна, цілком зрозуміла та обґрунтована умова, – щоб у готелі не було «русні». Ця вимога була і раніше, але зараз стала категоричною. Але тут сильно переживати не варто. Головне наперед детально розпитати турагента. Вони (росіяни – ред.) і так там зараз бояться рота розкривати, оскільки не лише українці їх ненавидять, а й європейці теж. Тож сидять тихо.

П’яте — надумаєте їхати, звертайтеся до перевірених фахівців. Оскільки самостійно організувати відпочинок під час війни практично нереально.

Куди літають українці

Якщо говорити про літо, то основні напрямки, які обирали українці – це Туреччина, Болгарія, Чорногорія, Хорватія, Іспанія, Греція, Португалія. Вартість такого відпочинку була від 40 тис. грн. за путівку на двох.

На порядок нижче за ціною Албанія. На цю європейську країну українці звернули увагу ще кілька років тому, а цього року вона стала особливо актуальною завдяки нижчій вартості путівок та тому, що дістатися узбережжя Адріатичного та Іонічного морів можна прямим автобусом зі Львова, не витрачаючи гроші на переліт. Албанія зручна ще й тим, що можна замовити як організований тур, так узяти машину на прокат на місці та колесити містами, зупиняючись у кемпінгах та хостелах та харчуючись самостійно. Такий відпочинок коштуватиме лише 250-350 євро за тиждень на двох. Що значно дешевше, ніж на будь-якому іншому європейському курорті.

албания

Пізня осінь та зима – це Єгипет.

Наталія Гордієнко прорахувала, скільки коштуватиме путівка для трьох осіб (мама, бабуся, дитина 8 років) на середину листопада.

«Дивимося дати з 14 листопада. Вартість туру на 7 ночей +1(8) «Все включено» в готелі Sea Gull Resort 4*+ у Хургаді (розташований на першій лінії, на березі Червоного моря, поряд знаходяться ресторани та бари) складає 48 500 грн. Плюс 10 800 грн коштуватиме проїзд автобусом «Дніпро – Кишинів – Дніпро». Виїзд із Дніпра 13 листопада о 6.30 ранку, час у поїздці – 18-19 годин. Назад виїзд із Кишинева 22 листопада о 22-00, у дорозі -15 годин. Виліт 14 листопада о 4 ранку, назад 21 листопада о 23.30. Плюс 25 доларів з особи потрібно буде заплатити за візу після прильоту в Хургаду. Отже, якщо не брати до уваги додаткові витрати, то такий відпочинок коштуватиме близько 63 тис. грн», — розповіла експерт.

Крім Єгипту, українці цікавляться також турами на острови Індійського океану – Занзібар та Шрі-Ланку, також ОАЕ, Тенеріфе, Мальдіви. Але таких одиниці. Відпочинок на екзотичних островах коштує набагато дорожче.

Джерело

Новости Днепра